De toekomst van mobiliteit: Internet of Things maakt het verschil

De toekomst van mobiliteit: Internet of Things maakt het verschil

De manier waarop we ons verplaatsen verandert snel. Technologie maakt multimodaal reizen eenvoudig en de mentaliteitsverandering van bezit naar gebruik zorgt voor momentum onder reizigers voor nieuwe diensten. Een blik in de nabije toekomst.

Dat mobiliteit sterk wordt beïnvloed door technologie is geen schokkend statement. Mobiliteit bestaat voor een groot deel uit technologie en is altijd al een indicator van veranderingen geweest. Slimme diensten die mogelijk zijn gemaakt door Internet of Things (IoT) zijn veelal geïnspireerd door mobiliteitsvraagstukken. Neem de autodeelsystemen die al een tijd op de markt zijn. Een Greenwheels-wagen is door elke geregistreerde gebruiker te openen dankzij de verbinding van de auto met het internet. Bij Car2Go is die connectiviteit nog belangrijker voor de dienst gezien het zogenaamde dockless concept: de auto’s staan niet op een vaste plek en dus moet de locatie worden gemonitord. Hetzelfde geldt voor de in 2017 in Nederland geïntroduceerde ‘deelfietsen’ (over die benaming van het concept kun je twisten) die zijn overgewaaid uit China.

De volgende iteratie is natuurlijk de zelfrijdende auto. Langzaam maar zeker raken we gewend aan allerlei veiligheidsdiensten die de bestuurder assisteren. Het zijn nu nog basisdingen als inparkeersensoren en lane departure warnings – allemaal redelijk passieve systemen. De premium auto’s gaan echter al een stap verder en kunnen zelf rijden op de snelweg. Technisch is er al veel mogelijk, maar de wetgever loopt nog wat achter. Toch staan er veel proefprojecten op stapel. De snelheid van de ontwikkelingen lijkt een beetje af te vlakken, maar als er een paar dingen bij elkaar komen op het gebied van techniek en regelgeving zal het snel gaan.

Lees verder

Lees het artikel verder op: https://www.emerce.nl/opinie/toekomst-mobiliteit-iot-maakt-verschil