Smartphonegebruik achter stuur hard aangepakt

Smartphonegebruik achter stuur hard aangepakt

Gebruik van een smartphone achter het stuur wordt hard aangepakt. Met het toekomstig wetsvoorstel valt het telefoongebruik achter het stuur onder ‘roekeloos gedrag’. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit zelfs voor celstraffen.

Boete
Het gebruik van een telefoon achter het stuur levert anno 2017 een boete op van €230,-. VVN wil dat er vaker gecontroleerd wordt en dat de strafmaat wordt vergeleken met die van rijden onder invloed. De boete hiervan staat vastgesteld op 6 maanden celstraf en een boete van €7.800,-. Daar kan een straf bijkomen van een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal vijf jaar. Eerder werd al bekend gemaakt dat het boetesysteem voor wegpiraten op de schop wordt genomen.

Toename verkeersongelukken

Het afgelopen jaar is het aantal ongelukken op hoofdwegen waar bergingsbedrijven aan de pas moesten komen toegenomen met 27%. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland. Een opmerkelijke stijging, aangezien het aantal ongevallen tot 2013 juist daalde. De kans is groot dat er een verband is tussen de toename van het aantal ongevallen en het gebruik van smartphones achter het stuur. “De infrastructuur en auto’s zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten”, aldus Wildenberg in De Telegraaf.

Maatregelen
Het aantal verkeersongelukken dat plaatsvindt door smartphonegebruik wordt geschat op 25%. Dit zijn maar liefst 6.500 ongelukken. Onderzoek toont aan dat één op de drie verkeersdeelnemers gebruikt maakt van een mobiele telefoon achter het stuur. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is al jarenlang op zoek naar een manier om dit aantal te verminderen. Zo zijn er verschillende apps die automatisch nieuwe berichten beantwoorden tijdens het rijden, zodat u niet wordt afgeleid.  De SafeDrivePod is het nieuwste stukje technologie  dat er voor  zorgt dat het scherm van de smartphone volledig geblokkeerd is tijdens het rijden. De SafeDrivePod is  de innovatieve oplossing om afleiding tijdens het autorijden te beperken en draagt bij aan de veiligheid van alle weggebruikers.

 

bron: http://www.trackjackeurope.com/blog/2017/10/smartphonegebruik-achter-stuur-hard-aangepakt